Match-U Gym Ball | Oefenbal Stabilisator (schaal)

Goedkope Oefenbal / Gym ball schaal / stabilisator van topkwaliteit leverbaar bij 123fysio.nl. Prijzen zijn incl. BTW. Ideaal voor revalidatie, kantoor, thuis- en personal training i.c.m. een dynaband

€12,89

Incl. btw

Gym Ball Stabilisator

Stabiele steun voor Fitnessballen, die wegrollen voorkomt. Door het gat in de onderkant blijft de bal het contact met de grond houden waardoor de bal in de schaal blijft en de beweging beperkt wordt. 
Mede door deze constructie is het mogelijk voor langere tijd op de Gym ball te zitten en eventueel verschillende oefeningen uit te voeren bijvoorbeeld met een weerstandsband.

Prijzen zijn bij ons inclusief BTW! 

Geschiedenis Gym Ball

De Match-U oefenbal is een opblaasbare bal die gebruikt kan worden om rompstijfheid, flexibiliteit, coördinatie, balans en kracht te trainen. De gymball wordt veelal binnen de fysiotherapie & revalidatie, personal training, krachttraining & atletische (top)sporttrainingen, maar is ook uiterst geschikt voor thuisgebruik, vakantie en zelfs voor op kantoor en zakenreis!

De Gym ball is ook wel bekend onder andere namen als bijvoorbeeld Swiss Ball, Fitnessball, Fysiobal, Power Ball, Fit Ball, Pezzi Ball, Sportbal, (Core) Stability Ball, Yoga Ball, Pilates Ball, Swedisch Ball en ga zo maar door.

Eigenlijk kenmerkt deze verscheidenheid van benamingen het enorm grote toepassingsgebied van de Match-U Gym ball!

De oefenbal zoals we deze nu kennen is ontstaan als “Gym ball of Swiss Ball” en is ontwikkeld in 1963 door Aquilino Cosani, een Italiaanse plastic vervaardiger. Hij perfectioneerde het proces van deze tegen grote perforatieweerstand kunnende plastic ballen. Deze plastic ballen, toendertijd bekend als Pezzi Balls, werden voornamelijk gebruikt bij behandelprogramma’s van zuigelingen en kleine kinderen door Mary Quinton, een Engelse fysiotherapeute werkzaam in Zwitserland. Later heeft dr. Susanne Klein-Vogelbach, de directrice van de opleiding fysiotherapie in Basel, het gebruik van de Gym ball geïntegreerd als behandeling binnen de volwassenen fysiotherapie. Zij stelde voor om de technieken met de Swiss Ball te gebruiken bij volwassenen met orthopedische en medische problemen. De term “Swiss Ball” werd gebruikt door de Amerikaanse fysiotherapeuten die deze technieken gingen gebruiken in Noord-Amerika na het inzien van de voordelen ervan in Zwitserland. Door hun ontwikkeling ervan binnen de klinische setting van fysiotherapie, worden deze oefeningen met de oefenbal nu ook binnen de (top)sport gebruikt als onderdeel van de fitnessroutine en zijn er alternatieve oefeningen geïntegreerd in de Yoga en Pilates.

Voordelen Gym Ball

✓ Een primair voordeel van oefenen met een oefenbal ten opzichte van een oefening direct op een harde ondergrond is dat het lichaam moet reageren op de instabiliteit van de Fysiobal om de balans te handhaven en zodoende meer spieren in te schakelen. Deze betreffende spieren worden sterker met de tijd om de balans te handhaven. Veelal zijn deze spieren, de ‘core body muscules’ oftewel de diep gelegen buikmusculatuur en diepe rugspieren, de focus bij ‘Core stability ball’ trainingsprogramma’s.

✓ Een enorm groot voordeel van het gebruik maken van een onstabiele ondergrond is de mogelijkheid tot het inschakelen van meer motor units zonder verhoging van het trainingsgewicht of trainingsweerstand.

✓ Een ander supergroot voordeel van het verplaatsen van een oefening naar een instabiele ondergrond is wel het veel meer activeren van de corespieren, zeker bij oefeningen zoals de curl-up en push-up uitgevoerd op een Fysiobal. Een instabiele ondergrond laat de activatie toenemen van de m.Rectus abdominus (rechte buikspieren) en laat een grotere activiteit toe per oefening vergeleken met een stabiele of harde ondergrond. Oefeningen zoals een curl-up op een Fitnessbal laat een grotere hoeveelheid EMG (elektromyografie) activiteit zien vergeleken met oefeningen op een stabiele ondergrond. Het uitvoeren van basic oefeningen als een push-up op een instabiele ondergrond kan dus gebruikt worden als buikspiertraining (corestabilizers) en daarmee creëer je het voordeel van een sterkere romp en meer weerstand tegen potentiele blessures.

✓ Praktisch gezien is een erg groot voordeel van een plastic oefenbal gevuld met lucht (geleverd met een handige handpomp) dat het erg makkelijk thuis, op kantoor en zelfs op vakantie te gebruiken is. Zo kun je altijd je gewenste oefeningen voortzetten.

Ander gebruik Gym Ball

✓  Er zijn professionals die bevelen het zitten op een Gym ball aan in plaats van op een stoel, bijvoorbeeld een kantoorstoel. Dit is gebaseerd op een theorie dat de diep gelegen buik- en rugspieren continue bezig en actief zijn om de juiste houding en balans te handhaven. Er is niet echt direct wetenschappelijk bewijs, maar veelal gebaseerd op empirische resultaten.

✓  De grote plastic ‘Birth Ball’ kan ook gebruikt worden tijdens de bevalling om te helpen bij de afdaling van het hoofd van de foetus in het bekken.  Zittend in opgestrekte positie zal ook kunnen helpen bij de foetus positionering en is enorm comfortabel voor de zwangere vrouw. Zittend op de Gym ball met de armen steunend op een bed of tafel en zachtjes schommelend met de heupen kan de bevallende vrouw helpen om tijdens de weeën te assisteren van een natuurlijke bevalling.

Samenvattend Gym Ball

✓ Meer kracht van de buik- en rugspieren
✓ Minder kans op blessures
✓ Betere prestaties door meer kracht van de rompspieren
✓ Een betere balans en coördinatie
✓ Verhoogt de flexibiliteit
✓ Verbetering van houding en posture
✓ Ideaal voor thuis, op reis en op kantoor
✓ Ideaal voor in de praktijk en tijdens revalidatie

De oefenbal als (onderdeel van een) training is een vrij nieuwe vorm van training maar wel een die zeer effectief is. Door te trainen met een Fysiobal creëer je sterke buikspieren, sterke rugspieren en sterke bilspieren. Maar door het onstabiele karakter van de Swiss ball worden ook  de houdingsspieren flink aan het werk gezet. Met de Fysiobal kun je veel verschillende oefeningen doen waarbij de buikspieren en onderrugspieren flink op kracht, balans en coördinatie worden belast.

Het trainen met een Fitball voegt een extra dimensie toe aan je krachttraining en vergroot het atletisch vermogen van sporters. Dit biedt ook vooruitgang in je traditionele krachtoefeningen. Nog een extra voordeel van de Fit Ball is dat je een groot aantal oefeningen die je normaal gesproken op een fitness bank uitvoert ook kunt uitvoeren op een Fysioball; door het onstabiele karakter van de oefenbal spreek je nog meer spieren aan om je lichaam in balans te houden tijdens het uitvoeren van deze traditionele oefeningen.

De meerwaarde van de Swiss Ball kun je samenvatten door de vier volgende aspecten:
✓ Hoe instabieler je oefent en traint, hoe meer spieractiviteit je creëert
✓ Hoe sterker je romp (core unit), hoe groter je totale krachtpotentie
✓ Hoe complexer de beweging, hoe meer je zenuwstelsel wordt geactiveerd en getraind
✓ Hoe groter de bewegingsuitslag, hoe effectiever de bewegingen die je maakt
________________________________ 
Bestel voordelig en snel bij 123fysio.nl 
(0)
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »